Usein kysyttyä


Mikä on uniohjauksen kulku?

Kokonaisvaltainen uniohjaus huomioi perheen voimavarat ja toiveet. Sekä vanhemmat että lapset ovat jokainen omanlainen yksilönsä ja siksi ohjaus voi olla eri perheiden kanssa erilainen.

Uniohjaukseeni ei lähtökohtaisesti kuulu perinteiset, vuorovaikutuksen torjumiseen perustuvat unikoulut, kuten ns. pistäytymis-unikoulu.. Aikaisempi unikoulu ei kuitenkaan ole este ohjaukselle.

En tiedä kumman uniohjauksen valitsisin, Kevyt vai Kattava?

Jos et ole varma kaipaatko jatkotukea unisuunnitelman läpikäyntiin, voit päättää sen uniohjauksen aikana. Varaa tällöin aika Kevyt uniohjaukseen ja voimme yhdesäs pohtia, onko jatko tuki tarpeen.

Riittääkö unipuhelu vai varaanko uniohjauksen?

Unipuhelu riittää useimmiten, jos sinulla on korkeintaan pari pulmaa, joihin kaipaat vinkkejä tai kaipaat varmistusta, oletteko menossa oikeaan suuntaan. Unipuhelu sopii myös pienen vauvan (alle 6kk) uniasioiden pohtimiseen. Unipuheluun ei kuulu kirjallisia ohjeita.

Nukumme perhepedissä, voimmeko jatkaa niin?

Totta kai, jos se on teille sopivin järjestely.

Täytyykö yösyötöt lopettaa?

Ei. Pohdin aina yhdessä perheen kanssa toiveista ja ajatuksista imetyksen suhteen. Vanhemman toiveesta imetystä on mahdollista äidintahdistaa öisin (huomioiden lapsen ikä ja turvaten imetys).

En halua itkettää lasta, voidaanko lapsen uneen tehdä muutoksia ilman itkua?

Teen unisuunnitelman aina vanhempien toiveiden mukaan ja rohkaisen kuuntelemaan omaa vaistoa ja lasta. Tarjoan aina useampia vaihtoehtoja, joista vanhemmat voivat valita sellaisen joka tuntuu itselle sopivalle tavalle. Jos vanhemmat kuitenkin kaipaavat nopeita muutoksia lapsen nukkumiseen, ei kyyneleiltä voi yleensä kokonaan välttyä. Lasta ei kuitenkaan koskaan jätetä yksin tunteiden kanssa.